Meer info over Rijk in je Wijk

 

Wat is Rijk in je wijk

Beter een goede buur………

Rijk in je wijk is een netwerk van buurtbewoners, waarin ontspanning en zorg voor elkaar centraal staan.

Een Rijk in je wijknetwerk heeft minimaal 15 en maximaal 25 leden.

De leden van de groep wonen bij elkaar in de buurt, op niet meer dan 10 minuten fietsafstand.

 

Waarom Rijk in je wijk

Niet alle bewoners hebben contact met andere buurtgenoten via bijv. de kinderen. Er zijn mensen waarvan vrienden, familie en kennissen ver weg wonen.

De deelnemers van een netwerk hebben mensen leren kennen die vlakbij wonen. Mensen die je groet en met wie je een praatje maakt of die je eens kunt vragen voor een klusje. Om samen  de tuin te snoeien, omdat je er in je eentje niet toe komt. Of iemand die jou vraagt naar een dokter te rijden. Of mensen met wie je eens in de 6 weken samen eet.

 

Voor wie is Rijk in je wijk

Burenhulp, mantelzorg, boodschappendiensten, vrijwilligersorganisaties. Alles is er toch al? Is een project als Rijk in je wijk wel nodig?

Rijk in je wijk is geen hulporganisatie, maar een netwerk van mensen die niet alleen iets voor elkaar willen doen, maar ook met elkaar. Mensen die (nog) niet afhankelijk zijn van mantelzorg of burenhulp, maar wel behoefte hebben aan meer contacten in de buurt. Omdat het prettig is als je mensen in je buurt hebt bij wie je even aan kunt kloppen.

 

Waar gebeurt Rijk in je wijk

Om elkaar beter te leren kennen en te vertrouwen wordt er in principe elke 6 weken samen gegeten bij een van de deelnemers thuis. Iedereen maakt zelf iets klaar. Een picknick op het strand of in een park is natuurlijk een goed alternatief.  Gaandeweg kom je er achter waar andermans interesse of hulpvraag ligt en zullen de netwerkleden elkaar ook op andere plekken weten te vinden. Als je eenmaal weet wie er bv. van het filmhuis houdt, is een filmmaatje snel gevonden. Ook is de drempel veel lager om te vragen de zware boodschappen te sjouwen.

 

Stappenplan opzet Rijk in je wijk

Elk netwerk heeft een buurtcoördinator, die de eerste drie bijeenkomsten begeleidt. De buurtcoördinator organiseert ook de vervolgbijeenkomsten, en bemiddelt of stimuleert zonodig onderlinge diensten en activiteiten. Ook  maakt de coördinator een inventarisatie van bestaand aanbod in de buurt op het gebied van voorzieningen van zorg en cultuur.

Een excursie in de eigen wijk maakt deel uit van een van de drie eerste bijeenkomsten.Een onderdeel van de kennismaking van de groep is de inventarisatie van aanwezige ‘talenten’ binnen de groep. Welke diensten zijn er in de aanbieding en waar is behoefte aan? Dit kan variëren van het bijvullen van de centrale verwarming, de kat een paar dagen te eten geven, voorlezen als iemand  ziek is tot samen een wandeling maken.

 

Wie organiseert Rijk in je Wijk

Rijk in je Wijk is een project van Stek. Nelleke Cornelissen en Heleen Goddijn zijn de projectleiders. De Gemeente Den Haag en Fonds 1818 ondersteunen het project financieel.

Wil je zelf  buurtcoördinator worden en een netwerk opzetten? Mail ons.